Posted by on 29 januari 2021

50 tinten groen

 ‘Mam, wie bedoel je in dat stukje? En wat is een zielsverwante?’ Via de achteruitkijkspiegel vinden mijn blauwe ogen een kort moment de bruingekleurde kijkers van onze 9-jarige zoon. We zijn onderweg naar ons nieuwe huis in Zeeland. Zijn zusje heeft haar ogen gesloten en is in slaap gevallen. Lucas is echter klaarwakker en kiest ervoor het leeswerk van de volgende dag alvast te doen. Ik moet toegeven dat mijn hart een sprongetje maakt als hij zegt dat hij een van mijn verhalen wil lezen. Dus dirigeer ik hem op zijn tablet naar mijn Blogzinnig-auteurspagina en wacht rustig af welk blog hij kiest. Terwijl hij langs alle verhalen scrolt, roept hij ineens: ‘O wauw, er is er eentje over Folden! Die wil ik lezen.’ Ik had het kunnen weten, hij was net als ik enorm gefascineerd door de draak van bos en woud.

Ingeving

In dat blog verwijs ik naar de zielsverwante van Folden, haar verhaal heb ik nog niet kunnen uitwerken. De vraag van Lucas brengt een golf van synchroniciteit teweeg. Ik bedenk me hoe ik ineens groene drakenthee tegenkwam bij de supermarkt en eraan verslingerd raakte, hoe ik schreef over de magie van de nacht en het licht dat zelfs de donkerste nacht te bieden heeft, mijn muziekkeuze van de afgelopen tijd en de beelden die ik intuïtief opzocht op YouTube. Dit alles heeft geleid tot dit moment want nu kan ik over haar schrijven. Graag stel ik jullie voor aan Aurora.

Luister hier naar haar stem

De ontmoeting

Folden draagt zorg voor de bossen en wouden die onze aarde rijk is en maakt een flinke hoeveelheid vlieguren. Eeuwen geleden merkte hij dat hij in de noordelijke delen van de wereld gezelschap kreeg. Het begon subtiel en luchtig. Een verlegen en speelse energie die hem omhulde tijdens zijn zorgzame aandacht voor de groene rijkdom van onze planeet. Doordat hij zo op zijn omvangrijke taak was gericht, merkte hij de energie aanvankelijk niet op. Tot een vlinderlichte luchtstroom langs de zijkant van zijn vleugel streelde.

Folden keek verrast op, hij ontwaarde in eerste instantie niets anders dan de rijke stilte van de nacht en de drukkende diepte van het donker. Een bries vond haar weg tussen de dicht op elkaar staande bomen en ging gepaard met een onaards geluid dat zijn oren deed spitsen. Het was een ritmisch gekraak, afgewisseld met een sissend geluid dat een verleidende melodie in zich droeg. Folden vloog hoger in de hoop te zien wat hem omgaf. Het ene moment was er niets dan donker, maar plotseling zweefde hij tegenover een immens groot dansend licht dat bestond uit prachtig heldere kleuren: violet, roze, geel, blauw en een vleugje oranje. Maar de kleur die alle andere tinten domineerde, was groen.

Groen

Folden dacht alles te weten van de reikwijdte van de kleur groen, hij leefde immers te midden van de prachtigste bossen en wouden. Toch was deze groene energie zo rijk, dat hij er stil van werd. Het licht was fel, maar transparant, waardoor het voort leek te komen uit de diepte van de nacht. Het bewoog los en vrij op het melodieuze ritme van het krakende en sissende geluid. Net zo plotseling als het licht was verschenen, vervaagde het weer en bleef Folden alleen achter. Het enige geluid dat de stilte doorbrak, was het kraken van de takken en wiegen van de bladeren in het dichte bos onder hem.

Dit herhaalde zich avond na avond, waarbij Folden en het licht steeds meer elkaars nabijheid opzochten. Hij was erdoor gebiologeerd en kon niet wachten tot hij het kon aanschouwen. Hij voelde zich er groots door en gedragen. Af en toe nam het licht een vorm aan, om vervolgens net zo snel te vervliegen. De vluchtigheid zonk tot in de diepte van zijn hart, hij verwarmde zich ermee en was tot in iedere cel gevuld met verwondering. De magie van het licht overtrof alles wat hij tot dan toe had gekend in zijn lange leven.

Tot op een avond alles veranderde

Als waar drakenmannetje wilde Folden indruk maken en hij spreidde hoog in de lucht zijn immense vleugels. In plaats van dat het licht zich geïntimideerd voelde, kwam het juist dichterbij.  Het vond kalmpjes een weg naar zijn vliezige drakenvleugels en danste er rustig doorheen. Speels, verleidend, aftastend. Het groen waarmee Folden zich altijd had onderscheiden van de andere draken, vermengde met het magische groene licht om hem heen. Het gaf hem een boodschap, een woord, een indruk. Plotseling nam het op uiterst subtiele wijze vorm aan, de vorm van een draak. Naarmate de nacht zich ontvouwde, vond een verdieping plaats in de band die ze gaandeweg hadden opgebouwd. Ze versmolten: twee magische wezens, zo oud als de tijd, de aarde en de zon. De een aards, de ander energetisch.

Aurora

Juist in de periode waarin de dagen korter worden en de nacht het overneemt, verschijnt ze. Ze geeft verlichting met haar sprankelende, kleurrijke en energievolle aanwezigheid aan de avondhemel. Haar toeschouwers kunnen niet anders dan verwonderd toekijken en zich verbinden met de ongrijpbare magie van haar aanwezigheid. Ze beweegt als een sierlijke slinger door de nacht en licht op in de prachtigste kleuren. Haar contouren zijn vaag, waardoor haar speelsheid wordt benadrukt. Ze blijft nooit lang op dezelfde plek, wat haar ongrijpbaarheid kenmerkt. Van over de hele wereld komen mensen haar bewonderen en ze toont zich graag als een sluier van licht. Doch slechts een deel van het jaar, waardoor ze een bron blijft voor folklore en mythologie.

Doordat ze voornamelijk uit licht en magnetische energie bestaat, heeft ze geen vaste vorm. Af en toe lukt het haar om haar ware gedaante te tonen, dit gebeurt in nachten waarin ze volledig in haar hart afdaalt. Haar verbinding met Folden maakte dat ze zich in haar pure vorm aan hem kon laten zien. Wat hij zag? De vage contouren van haar licht smolten samen en toonden een sierlijke kop, gevolgd door een langgerekt lichaam met smalle vleugels. Ze is beeldschoon door haar overweldigende en hartverwarmende licht. Ze kan niet spreken, maar communiceert met een ruisend en klikkend geluid dat uniek is in onze wereld. Als een dikke deken stopt ze de nacht in, waardoor het duister aan macht moet inboeten. Ze is de koningin van het licht en ontstaat uit een samenkomst van zonnewind en het magnetisch veld van de aarde. Juist in een uiterst donkere tijd, waarin de zon zich amper laat zien, brengt ze licht in wat kan voelen als een alsmaar voortdurende nacht.

Maandenlang valt ze weg tegen het licht. Haar immense aanwezigheid vervliegt en ze zweeft door de lucht zonder zich in een vorm te laten vangen. Zolang de zon hoog aan de hemel staat, mag ze rusten. Ze waait mee op de richting van de wind en dwarrelt langs de vele landschappen die onze wereld kenmerken. Ze heeft een lichte voorkeur voor bossen en wouden, daar vindt ze een veelvoud aan kleuren waar haar hart van opengaat. Daar bevindt zich haar liefde voor Folden.

50 tinten groen

Ondanks de kleurenpracht, bestaat de aurora borealis voornamelijk uit groen. Uit onderzoek is gebleken dat zij maar liefst 50 verschillende tinten groen bevat. Deze veelvoud aan nuances komt voort uit de botsing tussen de zonnewind en zuurstofdeeltjes in de atmosfeer van de aarde. Ze is een onuitputtelijke bron voor zowel wetenschap als folklore.

Het Boek van Efra

In de door mij geschreven epic fantasy serie zijn draken de sleutel tot de magie. Als je kijkt naar beelden van het noorderlicht begrijp je gelijk waarom. Heb je een dag waarin het donker overheerst? Of voel je je licht en wil je je nog meer verwonderen? Benut dan de rijkdom van internet en verlies je in het noorderlicht. Kijk of je de draak kunt zien en luister naar wat ze je te vertellen heeft.

Aurora en Folden krijgen uiteraard een plek in het verhaal van Efra. Het eerste deel, Insula, kun je via alle bekende verkoopkanalen aanschaffen. Zo ook op mijn website.

NB: Dit blog is tevens geplaatst op Blogzinnig.nl

Posted in: Blog