Posted by on 22 augustus 2018

Ik vlieg!

 Als in vogelvlucht stijg ik op en buig ik mee op de wind. De scherpe en onverwachte wending levert een tollende maag op en even voel ik druk op mijn lichaam. Met mijn handen op mijn knieën voel ik mij zwaarder worden, alsof ik wat in elkaar krimp, totdat we enkele tientallen meters boven de grond recht komen te hangen en we vaart maken. Ongemerkt ben ik breeduit gaan grijnzen, ik kan er niets aan doen. Ik voel vlinders in mijn buik en kijk vol ontzag om mij heen. Wat is het hier prachtig en wat voelt het natuurlijk om in de lucht te zijn. Als een vogel.

 Ik vlieg!

Het is een zonnige en windstille ochtend. Tegen de hogere bergtoppen hangt wat bewolking, maar het dal koestert zich al in warme zonnestralen. Het belooft een prachtige dag te worden. Ik merk een lichte vlinderbeweging op in mijn maagstreek en glimlach. Want vandaag wordt bijzonder. Vandaag ga ik vliegen als een vogel.

Leonardo da Vinci was als visionair zijn tijd ver vooruit. Zijn grootste wens was om een machine te ontwerpen waarmee de vogelvlucht zo goed mogelijk kon worden geëvenaard. Zo werd vanuit een verlangen, vanuit een droom, het concept van de helikopter geboren. En ondanks de sceptische meningen van de tijdgeest van toen, hield Da Vinci vast aan zijn beeld. Hij beschikte over een zuivere en intuïtief ingegeven vorm van weten en wist daardoor dat het mogelijk was. Hij kon niet anders dan er gehoor aan geven. Want, zo zei hij:

“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.

Mijn dromerige en ietwat zweverige aard maakt dat het voor mij een uitdaging kan zijn om met beide benen op de grond te blijven. Van nature ben ik beschouwend, observerend en analytisch, vandaar dat ik mijzelf ook wel een ‘lucht-archeoloog’ noem. Want hoe kun je nu beter beschouwen, observeren en doorgronden dan vanuit de lucht?

Niet zo vreemd dus dat deze eerste ervaring in een helikopter zo vertrouwd voelt. Voorin, naast de piloot, heb ik prachtig uitzicht op de grijzige bergtoppen en groen geschakeerde dalen. Op de wouden en bossen die de eerste honderden meters van het massief bedekken en de grillige toppen verbinden met het warme groen van de vallei. We klimmen alsmaar verder omhoog en naderen een imponerend massief. De rotsen doemen voor en onder mij op, mijn maag maakt een salto als we vlak voor de rotswand omhoogschieten en eroverheen vliegen. Op de top staan twee mensen, ze zwaaien en stellen zichzelf waarschijnlijk dezelfde vraag als ik: hoe zou het daar zijn? Zij zijn daar en ik ben hier, maar we hebben contact met elkaar. ‘Beide benen stevig op de grond!’ wil ik tegen hen zeggen. Daarboven waait het hard en het evenwicht is snel verloren als zij teveel opgaan in de helikopter boven hen.

Net zo snel vliegen we door, de piloot vertelt van alles over de beelden voor ons, maar ik hoor hem eigenlijk niet. Ik ben vol verwondering en krijg zoveel indrukken dat ik niet weet hoe ik ze tot mij kan nemen. Het ene massief volgt het andere op, gevolgd door een hooggelegen vlakte die gevuld is met grote rotsblokken en keien. Overal zie ik kleine bewegende stipjes, bergliefhebbers die net als ik graag verbonden zijn met de natuur en hun grenzen willen verleggen. De flanken van de bergen zijn bedekt met tientallen weiden die als een lapjesdeken in wel 100 kleuren groen met elkaar verbonden zijn. De typisch oostenrijkse huizen die soms op eenzame hoogten uit de rots rijzen. De rivieren die als ijsblauwe aderen vanaf de bergen naar de vallei stromen.

We draaien weg en ik besef dat de tijd voorbij is gevlogen. We zweven via het dal terug naar de basis waar ik mijn kinderen in de hangar wild op en neer zie springen als zij de helikopter zien naderen. ‘Mam, je was net een vogel!’. Kijk, zij snappen het…

De rest van de dag blijf ik in een verhoogde en ietwat dromerige staat van bewustzijn. Ik kijk alsmaar omhoog en bedenk me hoe het was om te vliegen. En wanneer ik weer naar boven kan. Net als Da Vinci.

Liefs, Maaike

Posted in: Blog