Posted by on 8 maart 2021

Baern: de draak van het zilte water

‘Het is net een hartslag mam, moet je horen…’ Onze 9-jarige Lucas legt zijn wijsvinger tegen zijn lippen en kijkt in de verte. ‘Hoor je het?’ Ik voel mijn eigen hart gloeien en hartslag intensiveren als ik naar hem kijk. Naar de manier waarop hij zich met de natuur verbindt en zoveel respect heeft voor alles om hem heen. Hij is hier volledig in zijn element en ik herken de dromerige blik die me zegt dat hij net als ik aan het aarden is. Aarden door verbinding te maken met de zee. Hij beweegt zijn voeten en ze zakken wat dieper weg in het zand bij de branding. Hij doet het onbewust, zoekend naar balans terwijl de zee het zand rustig doch krachtig onder zijn laarzen vandaan trekt. ‘Machtig, hè…’ mompelt hij. Dat is het zeker, machtig. Hoor maar en luister naar de bonkende hartslag van de zee …

Zee-land

Sinds twee weken wonen we in Zeeland: het land van de zee. Bijna iedere dag loop ik het strand op en stokt mijn adem als ik naar het water kijk. Iedere dag anders en iedere dag een spiegel voor mijn eigen gemoed. Juist op deze plek, in deze streek, heeft de mens de verwoestende kracht van de zee gevoeld. En daarnaast ook de voeding die hij te bieden heeft. Misschien moest ik juist hier op het juiste moment met mijn voeten in de branding staan om de draak van de zee te ontmoeten. Zijn reikwijdte op onze aarde is zo immens, dat de kans klein was dat ik hem persoonlijk zou treffen. Tot nu toe. Op deze dag, terwijl Lucas en ik ons afstemmen op de hartslag van de zee, stuurt hij op de rustige en vriendelijke deining van de golven een enkel woord naar ons toe. Zijn naam. Ik stel jullie graag voor aan Baern, de draak van het zilte water.

Hartslag

Heb jij ook weleens de hartslag van de zee gehoord? Bij de branding of nabij de zee een moment van innerlijke stilte opgezocht en je aandacht gericht op al het leven dat het zilte water bevat? Er zit leven in, in allerlei vormen en gedaanten. De golfslag is een afgeleide van de hartslag van de zeedraak. Bij een rustige branding met zacht glooiende golven is Baern ontspannen met een stabiele, rustige hartslag. Verwelkomend en voedend, geeft hij in vele opzichten leven. Dat zijn de dagen waarop je je rustig kunt laten drijven en spanning van je af kunt laten glijden. Dat zijn de dagen waarop je je door Baern gedragen kunt voelen en je dichter bij jezelf komt.

Als de zee echter onstuimig en woest is, schuim spuwt en de golven hard richting de kust duwt, is Baern degene die iets los te laten heeft. Hij is gespannen, opgefokt, boos of verdrietig. Een scala aan beladen emoties die vanuit de diepte naar de oppervlakte beweegt en met een versnelde hartslag de golven doet bulderen en razen.

Baern

Als draak van het zilte water is Baern net zo ongrijpbaar als het water dat hem vorm geeft. Baern is een mannetjesdraak die zich niet laat vangen in een enkele kleur. Hij toont iedere dag een ander gezicht, passend bij zijn bui. Donkere tinten die zowel dreigend als mysterieus zijn en een stille belofte dragen van wat de diepte verbergt. Lichte kleuren die opbeurend zijn en je uitnodigen om je te laten dragen en wiegen door de milde deining van het water. De onderstroom die van blauw naar groen, grijs en zelfs zwart kan gaan. Al deze kleuren symboliseren de intimiderende en kleurrijke reikwijdte van Baern. Zie je de schittering in het water? Dat is Baern. Zie je onder water een breed scala aan dansende kleuren als de zon zijn weg naar de diepte zoekt? Ook dat is de draak van het zilte water. Koester deze ontmoetingen, ze zijn zeldzaam.

De gezichten van de zee

Baern neemt zijn taak in deze wereld uiterst serieus. Hij is het meest in zijn element als de relatie tussen mens en zee gezond is. Als de mensheid zich bewust is van de tere balans die het welbevinden van de planeet draagt. Baern beweegt zich soepel door de diepten van de oceanen, voelt zich thuis in het donker van plekken die voor de mens onbegaanbaar zijn. Vanuit die diepten stuwt hij met zijn machtige vleugels het water op, waardoor de cadans van zijn hartslag zelfs voelbaar en zichtbaar wordt aan de oppervlakte. Al het leven in de oceaan reageert op de beweging die hij in gang zet.

Zijn lichaam is enorm lang, toch beweegt hij net zo soepel en vloeiend als het water. Hij heeft langwerpige, smalle vleugels die zoveel kracht bevatten dat hij wereldwijd de golfslag en stuwing van het water stuurt. Iedere beweging die hij maakt, heeft invloed op het uiterlijk van de zee. Zijn kop is spits en bevat smalle, langgerekte neusgaten. Zijn ogen zijn van het diepste blauw dat je ooit hebt gezien en bevatten minuscule, zilverkleurige vlekjes die de magie van het zilte water bevatten. Met een enkele oogopslag ziet hij alles wat zich in de onderwaterwereld afspeelt. Het zijn geen concrete beelden, maar indrukken. Zijn lange, krachtige lijf is volledig geschubd. Waar de schubben van zijn mede-draken een reptielachtige uitstraling hebben, zijn die van Baern eerder overeenkomstig met die van vissen. Ze glanzen en bevatten alle kleurschakeringen van het zeewater. Ze ogen als parelmoer of glas, waardoor hij prachtig mee kleurt met het water.

Intentie

Zijn karakter is net zo onvoorspelbaar als de zee. Hij reflecteert de gemoedstoestand die de wereld overheerst en het gedrag van mensen stuurt. Als de mensheid ontspannen is en met positieve intentie omgaat met de wonderen van de zee, is Baern welwillend, voedend en verwelkomend. Is de mens echter onder invloed van gemakzucht, egoïsme en hebberigheid, dan vertaalt dit zich in een onstuimig en angstaanjagend zee-beeld. Hoe meer de mensheid zich bewust is van het fragiele evenwicht tussen land en zee, hoe gezonder de relatie met Baern zal zijn.

Meditatie: de spiegelende oceaan

Veel mensen bezoeken strand en zee om te ontspannen of uit te waaien. Er zijn ontelbare meditaties gemaakt waarbij de golfslag van de zee het makkelijker maakt om de geest wat te verstillen en in ontspannen state of mind en sense of being te komen. Onze hartslag wordt gestuurd door de zee en wij beïnvloeden op onze beurt of de zee rustig of woelig is. Misschien komt het doordat we voor het merendeel uit water bestaan. De verbinding is een natuurlijke.

De zee opent de deur naar je hart

Stel je voor dat Baern de sleutel is tot de deur van je hart. Dat je met iedere golfslag steeds meer de deur naar binnen kunt openen en je mag afstemmen op wat zich in je hart bevindt. Dat je beladen emoties mee mag geven aan het water en ze naar de diepte mag sturen om je hart te zuiveren. Iedere golfslag geeft je de mogelijkheid om met je inademing de puurheid en rijkdom van de zee naar binnen te laten stromen. De uitademing stelt je in staat los te laten. Geef het mee aan de deining van het water. Vertrouw het toe aan Baern en ontvang wat hij je te geven heeft. Laat het water je helen en heel het terug. Geef het boodschappen mee door in het natte zand van de branding je wensen en verlangens te schrijven. Wensen voor jezelf, voor iemand die je dierbaar is, voor de wereld, voor de oceaan, voor al het leven. Baern is er voor jou, hij is er voor ons allemaal. Omarm hem in zijn volledige vorm: zijn voeding, warmte, frisheid, zuiverheid, diepte, leven, rijkdom, macht en zijn ongrijpbare magie. Daarmee eer je ook jezelf.

Het verhaal

Baern zal een mooie plek krijgen in de epic fantasy reeks die ik momenteel schrijf. In het eerste deel, ‘Insula’, speelt met name het zoete water een centrale rol. In het vervolg beweegt het avontuur zich naar de kust, Baern zal een duidelijk hoorbare en voelbare stem hebben. Volg alle ontwikkelingen in mijn blogs en op mijn website.

Posted in: Blog