Posted by on 16 maart 2018

Vanochtend ben ik iets later dan de anderen. Als ik binnenkom is het stil, er hangt concentratie in de lucht. En rust. Een inspirerende rust die uitnodigt om aan te schuiven en de ruimte te nemen voor hetgeen dat komt. De enige hoorbare geluiden zijn zachtjes getyp en het contact van pen op papier. Om te landen neem ik plaats aan tafel. De plek aan de kop is vrij en ik haal mijn spullen tevoorschijn: schrijfboekje, vulpen, laptop. En hoewel ik graag gelijk aan de slag wil gaan, ben ik nog wat zoekende naar mijn plek in deze groep. En doe ik wat ik altijd doe om te landen: ik begin te observeren en aftastend contact te maken.

Aan tafel zitten elf vrouwen met een gezamenlijk doel: ruimte geven en nemen om te schrijven. Om gedachten, ideeën, concepten, verhalen tot leven te wekken en toe te vertrouwen aan scherm of papier. Om het vervolgens met de wereld te delen en door te geven. Daar komen we voor, daar zijn we voor. En wat fijn dat we eens per twee maanden samen kunnen zijn om er ruimte voor te nemen. Ik fantaseer de gedachtenwolkjes bij een ieder, het proces van schrijven-schrappen-herschrijven visueel makend. Alsof er goud gesponnen wordt door een groep krachtige en wijze natuurvrouwen, een gezamenlijk proces waar ieder vanuit de bron een unieke bijdrage aan levert.

De natuur helpt mij om in contact met mijzelf en mijn eigen verhalen te komen, dus ik verplaats rustig mijn blik en aandacht naar buiten. Vanaf de dijk kijk ik uit op de IJssel; het water stroomt voorbij en het riet aan de waterkant beweegt rustig mee in de wind. ‘Echt een overlever, dat riet’, gaat er door mij heen. Riet is een plant die met de wind meewaait maar ook sterk genoeg is om stormen te doorstaan. Het vindt zijn plek waar aarde, lucht en water elkaar treffen en heeft een zuiverende werking. Als ik kijk naar het wuiven van het riet, komt er een zekere berusting over mij heen. Van buiten ga ik weer naar binnen, niet alleen naar de schrijftafel maar ook naar het binnen in mij. Ik maak contact met de elementen in mijzelf en wat dit betekent voor mijn plek. Mijn wortels. Mijn leven. Mijn roeping ín dit leven. En zet pen op papier…

Posted in: Blog