Posted by on 3 november 2021

Boektrailer en titel van mijn tweede boek

De beelden schieten voorbij, de muziek dreunt in mijn oren en als er kippenvel op mijn armen komt weet ik dat het op zijn plaats valt. Als de muziek wegebt en het laatste beeld vervaagt, steek ik met een luide kreet mijn handen in de lucht. Wat een rush!

Boektrailer

Net als tijdens het schrijven ben ik met het monteren van de boektrailer volledig in mijn element. Het is een andere manier van manifesteren, waarbij ik de beelden die ik bij me draag slechts hoef over te brengen op het scherm. Beelden, melodie en woorden: een nieuwe boektrailer is geboren! Voor mij is dit net zo’n energiegever als het schrijven van het verhaal over Efra. Met het voltooien van de boektrailer ben ik weer een stap dichter bij het uitgeven van mijn tweede boek en het is net zo spannend en enerverend als de eerste keer!

Beelden-woorden-beelden

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden, zo luidt het gezegde. Waar het fantasy verhaal in mij inmiddels een aardige omvang begint te bereiken, komen de beelden in rap tempo. Ik heb het vaker gezegd: het verhaal is een film in mij en ik mag er woorden aan geven. De reis is dan ook compleet nu ik, na de woorden, ook de beelden mag delen middels een boektrailer.

Mijn schrijfcoach Marije van den Bovenkamp gaf mij een aantal jaren geleden een stappenplan richting het uitgeven van mijn eerste boek. Onderdeel daarvan was het maken van een boektrailer, ze had tips bij wie ik dat kon uitbesteden. Wat ze niet wist, is dat ik bij het horen van deze stap een energieboost voelde en dat ik twee dagen later de boektrailer voor ‘Insula’ al af had. Het is dan ook niet verrassend dat ik voor mijn tweede boek uitkeek naar het moment waarop ik de trailer kon gaan maken.

Een hele kluif

Het uitgeven in eigen beheer, ook wel self-publishing genoemd, is een hele kluif. Het is nu de tweede keer en eerlijk is eerlijk: het blijft spannend, maar het wordt wat makkelijker. Ik weet nu welke stappen onderdeel uitmaken van het proces en pak het op basis van de eerste keer wat anders aan. Ik geef mezelf geen deadline meer, maar neem de tijd om het verhaal in fysieke vorm te laten ontstaan. Waar ik dacht het uitgeven van het boek prima te kunnen combineren met het verbouwen van ons huis in Zeeland en het afbouwen van mijn praktijk in Rotterdam, ben ik daar inmiddels op terug gekomen. Ik neem de tijd en vertrouw erop dat het zo hoort te gaan. Als ik mezelf iets gun is het wel dat ik volop kan genieten van de lancering van het verhaal. In de tussentijd is het onderweg…

Zichtbaar

De boektrailer is een mooie manier om een eerste indruk van het verhaal te geven, de titel bekend te maken en de cover van het boek te tonen. Dit alles in een filmpje van anderhalve minuut! Ik voel dat voor mij iedere stap richting zichtbaarheid spannend is, het gaat immers over een stukje van mij dat ik nu met de wereld ga delen. Nu de trailer al een tijdje klaar staat, het binnenwerk van het boek is voltooid, de cover vorm heeft gekregen en de proefdruk wordt gedrukt, is het de hoogste tijd om naar buiten te treden. Hoe spannend ik het ook vind, ik ben blij dat ik deze eerste impressie kan delen en de titel bekend kan maken.

Tromgeroffel: de titel

De epic fantasy serie ‘Het Boek van Efra’, waar ik nu al drie jaar aan schrijf, is bij een nieuw tussenstation gearriveerd. Het was een enerverende reis, waarbij ik vooral in de late avond en in de nacht schreef. Als het dan toch overdag moest gebeuren, deed ik dat met de gordijnen dicht. Het verhaal kreeg dus vorm in de schemering en duisternis, of in de schaduw van de dag. Ik gaf mij daaraan over en begreep pas later wat daar de reden voor was.

Dit deel van het verhaal gaat over de dans tussen licht en donker, waarbij de duisternis aan terrein wint. Degenen die het eerste deel ‘Insula’ hebben gelezen, weten dat het verhaal steeds grauwer en donkerder werd. Daarmee werd de toon gezet voor het tweede deel. De avond en de nacht boden het podium voor het vervolg en daarmee kreeg de maan een grote rol toebedeeld. Ik weefde in de duisternis, bracht verhaallijnen in verschillende grijstinten samen en gaf vorm aan het oneindige verhaal van de zon en de maan. Ook in mijn eigen ontwikkeling kreeg de maan een grotere rol. Ik werd me bewust van de invloed van de verschillende maanfasen op mijn gemoed en gestel. Naarmate het verhaal vorm kreeg, groeide mijn band met de maan. Alles viel op zijn plaats toen ik besefte dat het verhaal zich ineens volledig tot de maan verhield en daarmee was de titel van dit tweede deel in de serie geboren.

Kijk en verwonder

Met liefde en een lichte nervositeit deel ik nu de boektrailer. Ga ervoor zitten, zet een koptelefoon op en laat het op je inwerken. Ik wens je veel kijkplezier toe. Een tip van deze schrijfster: lees ‘Insula’ alvast nog een keer, zodat je klaar bent om je te verliezen in het spannende vervolg.

Posted in: Blog