Posted by on 30 juni 2020

De deurbel gaat en de pakketbezorger geeft me met een dikke knipoog twee pakjes: één bevat een nieuwe plaid die ik heb besteld voor onze nieuw ingerichte woonkamer. Het andere pakketje kan ik niet plaatsen. Als een kind zo nieuwsgierig zet ik mijn zintuigen in om te achterhalen wat erin zou kunnen zitten. 

Het is wat zwaar, de inhoud schuift rustig van links naar rechts als ik het langwerpige doosje kantel en het rammelt met een doffe klank als ik het voorzichtig schud. Mijn zoontje is net zo benieuwd en samen proberen we te raden wat erin zit: een reep chocola, douchegel, een kaars, een steen, een boek, een pakje Pokémon-kaarten. Leuk om zo af te tasten en samen te brainstormen.

Springend hart
Geen idee wat de inhoud is, maar als ik op het etiket de afzender zie staan, krijg ik een brede grijns op mijn gezicht. Het is van een cliënte die tijdens haar loopbaancoaching een speciaal plekje in mijn hart heeft veroverd. Hoe? Simpelweg door te zijn wie ze is en dat volledig te omarmen. Ik open de doos en mijn hart maakt een sprongetje als ik de inhoud zie. Wauw… 

Hierover ga ik schrijven
Mijn man komt vanuit de tuin naar binnen, ziet dat ik ontroerd ben en met open mond staar naar iets in mijn handen. Hij kijkt me vragend aan en rolt alvast met zijn ogen. Hij kent me goed genoeg om te weten dat mijn gevoelens snel aan de oppervlakte zichtbaar zijn. En al helemaal de laatste weken, sinds corona. Onze Lucas praat hem bij: ‘Mama heeft een cadeautje gekregen en ze vindt het heel mooi!’ Jep, dat kan ik zelf niet beter verwoorden. Tenminste, nog niet. Het is zo attent en zo treffend dat ik er nog geen woorden aan kan geven maar voel dat ik hierover ga schrijven. Na een moment van doorvoelen en een dubbele espresso kruip ik achter mijn laptop en stromen de woorden uit mijn vingers. 

Loopbaanadvies
De afgelopen 12 weken heb ik het qua werk erg rustig gehad. De meeste cliënten geven net als ik de voorkeur aan het voeren van coachgesprekken in mijn fijne praktijkruimte aan de Admiraliteitskade in Rotterdam en stellen hun coaching uit tot we elkaar weer in levende lijve kunnen zien. Al snel bleek dit goed uit te komen, aangezien mijn man lange werkdagen maakte en ik nu de kinderen kon opvangen en het thuisonderwijs kon oppakken. De thuisjuf was geboren! 

Coachen via videobellen
Zeker in de eerste weken van corona stond mijn hoofd minder naar werk en vond ik het fijn mijn aandacht op thuis te kunnen richten. Ik voerde een enkel coachgesprek via videobellen en in de loop der tijd werden dat er wat meer. Zo ook met bovenstaande cliënte. Na onze eerste twee gesprekken wist zij wat ze wilde en was ze eraan toe concreet stappen zetten naar een BBL-plek in de zorg. De voortgang konden we nu prima via videobellen bespreken. Ze solliciteerde, had uiteindelijk de keuze uit twee werkgevers die haar erg graag wilden hebben en ze kon vanuit haar hart kiezen voor wat het beste voelde. Dolblij en gelukkig vertelde ze me kort daarna dat het gelukt was en dat ze in september gaat beginnen met een leer-werkplek die haar op het lijf geschreven is.

Op het lijf geschreven
Wat ik daarmee bedoel? Als coach spreek ik veel cliënten met loopbaanvragen. Echter, het gaat altijd om meer dan werk. Mijn visie, en hetgeen waardoor cliënten zeggen voor mij te kiezen, is dat ik erin geloof dat je werk nauw kunt verbinden met wie je daadwerkelijk bent. Jij in je puurste en meest natuurlijke vorm. Als jij weet wie je bent, wat jou drijft en waarin je het liefste van betekenis wilt zijn, kun je vervolgens de vertaalslag maken naar het werk dat je in staat stelt dichtbij jezelf te blijven. Hoe zou dat zijn? Kun je een innerlijk verlangen opmerken? Een fluistering in jou dat je dit ook wilt?

Ruimte en reflectie
In loopbaancoaching stel ik de cliënt in staat even los te komen van de loopbaan tot dan toe. Niet dat ik eerdere keuzes en stappen in opleiding en werk niet belangrijk vind. Ik geef alleen bewust ruimte om een frisse start te maken en ín het moment te reflecteren op al het bovenstaande. Anders is de kans groot dat eerder gemaakte keuzes en ingeslagen loopbaanpaden worden voortgezet. Echter, als je daar het antwoord niet hebt gevonden, is de kans groot dat dat ook nu de oplossing niet zal bieden. Dan is het tijd voor een nieuw perspectief waar we later het oude mee verweven. 

Ik weet niet wat ik worden wil
De cliënte van het verrassingspakket kwam bij mij met de hulpvraag dat ze nooit geweten heeft wat ze wilde worden. Die gedachte perkte haar in, activeerde belemmeringen en maakte dat ze haar ingeslagen loopbaanpad alsmaar voortzette. Dat is niet erg, het is uiterst leerzaam. Het kan alleen wel een pijnlijke periode zijn als iemand te veel energie verliest en daardoor inlevert op vitaliteit. Het verlangen openbaart zich vaak vanuit diens tegenhanger het gemisen dat gemis moet soms flink geleefd en doorleefd worden voordat iemand zichzelf het verlangen gunt. Tijdens de intake vertaalden we het door haar ervaren gemis in een verlangen en sprak ik de woorden uit die uiteindelijk veel invloed op haar zouden hebben. En op mij. Woorden die nu, met het cadeau, een weg terug naar mij hadden gevonden.

Verrassing
Op de doos staat: ‘kleinigheidje’. Ik grinnik erom, want haar geschenk aan mij is allesbehalve een kleinigheidje. Het is voor haar een helende mantra geworden die ze nu al doorgeeft aan mensen in haar eigen leven. Ze neemt deze helpende gedachte mee naar haar toekomstig werk als verpleegkundige in de GGZ. Ze zal er anderen mee raken en inspireren om zichzelf te omarmen in plaats van de innerlijke criticus ruimbaan te geven. De woorden sluiten naadloos aan bij haar persoonlijke drijfveren en waarden, daarom wilde ze me uitgerekend met dít cadeau bedanken. Voorzichtig pak ik de tegel op met daarop de zin waarmee we in haar coaching de opening creëerden voor haar verlangen: ‘Je hoeft niet te weten wat je worden wilt, want je bent het al!’

Met haar kleinigheidje heeft ze mij een schat gegeven. Deze tegel in traditioneel Delfts blauw zal niet alleen mij maar ook alle mensen die mijn praktijk bezoeken inspireren zichzelf te omarmen, te vieren wie ze zijn en wat ze te bieden hebben. Wat een rijkdom te beseffen dat je alles in je hebt en dat je van daaruit jouw leven kunt vormgeven. Maak het niet te groot, want in het kleine is het grote ook. Verlangen is verlangen, ongeacht de omvang. 

Posted in: Blog