Posted by on 2 maart 2018

Vanochtend ontwaakte ik niet van de wekker, maar door een regen van kusjes en knuffels. Er werd luidkeels en enigszins uit de maat ‘happy birthday’ gebruld en ik kreeg mooie knutselwerkjes mét chocolade cadeau. Al de hele week leven de kinderen vol verwachting naar mijn verjaardag toe en zijn ze nieuwsgierig naar wat er op mijn verlanglijstje staat. Als je jarig bent, maak je immers een verlanglijstje, zodat anderen weten waar ze jou mee kunnen plezieren, toch?

Is er iets dat je mist?
Twee keer per jaar wordt er door onze kinderen geconcentreerd gewerkt aan dat lijstje en stellen zij mij de vraag wat ze erop kunnen zetten. Mijn antwoord is dan: “Is er iets dat je mist en/of waar je naar verlangt?” Deze vraag brengt hen naar het hier en nu en doet hen stilstaan bij hetgeen ze hebben. Bij wat er is. En daardoor opent zich een weg naar wat er mogelijk ontbreekt. OK, dat dit bij hen leidt naar de nieuwste My Little Pony of Lego Ninjago is prima. Toch valt het mij op dat er na deze eerste speelgoedgerichte gemissen een dieper besef ontwaakt van waar zij behoefte aan hebben, waar zij naar verlangen. En dat draait dan meestal om een dagje erop uit met het hele gezin.

Specialist in zingevingsvraagstukken
Een paar jaar geleden verwees een vakgenoot een van haar cliënten naar mij door en in haar begeleidende e-mail omschreef zij mij als een specialist op het gebied van zingevingsvraagstukken. Ik weet nog goed dat ik die zin een paar keer las en dat mijn hele wezen erop reageerde. Want ja, hoewel ik mij er niet zo van bewust was, had ik mij absoluut in die richting ontwikkeld en vond ik in de dynamiek van zingeving een diepgaande zingevende betekenis en bestemming voor mijzelf. Ik was die dag niet eens jarig, maar kreeg een groot cadeau van desbetreffende collega, namelijk richting en focus. Voor mijn verdere ontwikkeling en voor mijn eigen bestemming in het leven. Want zingeving gaat om bestemming. Het gaat om richting en betekenis kunnen geven aan hetgeen het leven je brengt. En dat brengt mij dan weer terug bij de dualiteit van gemis & verlangen. Want het leven brengt beide dynamieken met zich mee. Of we nu willen of niet…

Wat is de rode draad in jouw leven?
Mark Nepo is spiritueel schrijver en houdt zich onder andere bezig met het aanreiken van handvatten in hoe je jouw zingeving kunt duiden. Hij zegt hierover:

 

Mark Nepo

Oftewel: kijk terug op jouw leven en reflecteer op het moois en minder moois dat het jou heeft gebracht. Onderzoek wat de rode draad is in wat het leven je wil zeggen, welke boodschap ligt verborgen in de levensgebeurtenissen die jouw leven kenmerken en in de alledaagse momenten die je wellicht niet zo opmerkt? Hoe heeft jouw leven je gevormd door een gemis te ervaren, een verlangen te voelen en op welke manier laat je dat van betekenis zijn voor de mensen om jou heen? En zodoende voor jezelf?

Ik besef mij goed dat dit vragen zijn waar je je misschien even voor achter de oren krabt. Laat het bezinken en wellicht merk je dat door jouw focus op deze vragen te leggen, het beginstukje van de rode draad in jouw leven zich uit de knot wol van ervaringen en gebeurtenissen ontrafelt. En dat je gaat zien dat ook de knopen in de knot wol van jóuw leven ergens toe dienen.

Jouw flow-moment
Er zijn verschillende manieren om meer inzicht te krijgen in wat zingeving voor jou betekent. Bovenstaande vragen kunnen een opening bieden, daarnaast vind je op mijn website een visualisatie-oefening die je met aandacht terugleidt naar een flow-moment; een moment waarin je volledig in je element was en daar meer van wilde! Je kunt ook onderzoeken wat er op jouw verlanglijstje staat aan geschenken én ervaringen. En verdiep het onderliggende verlangen achter dat geschenk of achter die beoogde ervaring eens door jezelf af te vragen WAAROM het op jouw verlanglijst staat.

Ter illustratie:

Met Kerstmis stond bovenaan mijn lijstje een mooie vulpen. Onderliggend verlangen was dat de vulpen de opening zou geven om weer te kunnen gaan schrijven, aangezien ik de flow wat kwijt was geraakt. Mijn vriend voelde die wens goed aan en gaf mij niet alleen een mooie vulpen, maar ook een prachtig notitieboek. Onderliggende behoefte aan het schrijven was dat ik zoveel heb te vertellen en door te geven: inzichten, ervaringen, handvatten voor het leven. En juist door de hoeveelheid daarvan en de knot wol die het had gevormd, had ik moeite het begin te vinden. Want alles wat ik meemaak, meekrijg, observeer, ervaar en leer, krijgt voor mij nog meer betekenis als het ten dienste van anderen kan zijn. Dat doe ik in mijn coaching en voor een ieder die het leuk en waardevol vindt om mijn blogs te lezen. Simpelweg omdat ik het op bepaalde momenten in mijn eigen leven graag zelf had willen lezen.

Een gids voor meer helderheid
Voel je vrij om contact met mij op te nemen als je een gids kunt gebruiken om het bovenstaande voor jezelf helder te krijgen. Ik pak nu de draad van mijn verjaardag op. En hoe toevallig; op de dag waarop ik mijn leven vier, met alles erop en eraan, krijg ik voor het eerst in maanden weer zingevende woorden op papier.

Lieve groeten,

Maaike

contact@maaikedewilde.nl

NB: de vulpen op de foto is van Waterman en het notitieboek is van Paperblanks

 

 

Posted in: Blog