Ik zie, ik zie wat jij ook kunt zien
We liggen met z’n drietjes in het gras en turen naar de lucht. De hemel is prachtig blauw en af en toe komt er een sneeuwwitte wolk voorbij dobberen. ‘Kijk, kijk! Daar komt er een!’ roept onze jongste terwijl ze haar ogen samenknijpt om het beter te kunnen zien. Ze ligt te trappelen met haar beentjes, terwijl de oudste probeert een gras-engel te maken. Ik lig ertussenin te grijnzen, dit zijn momenten om te koesteren. ‘Kijk Maud, het is een schip!’ roept de oudste. Hun enthousiaste kreten gaan over en weer terwijl ze de grote naderende wolk proberen te duiden. Ze willen er meer in zien dan een wolk, gewoon omdat het kan. Ook ik tuur naar de hemel en probeer de wolk verder te ontrafelen: de boeg van het schip met een drakenkop die door het water klieft, de hoge masten (drie stuks maar liefst) die met wapperende zeilen reiken naar de sterren, de kapitein die schreeuwt naar de bemanningsleden die de dekken schrobben. Ongemerkt heb ik gemompeld wat ik dacht te zien en de kinderen staren me aan. ‘Wow….’ Tja…
Ik zie ze vliegen
Bovenstaand voorbeeld illustreert het al, ik zie ze soms vliegen: piratenschepen, eenhoorns, draken, elfjes, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Mijn fantasie is altijd al zeer actief geweest. Op de basisschool schreef ik een verhaal over een aantal bewoners van de zuidpool. De reactie van mijn juf was: ‘Wow…’
Zie jij ook een patroon?
Toen ik laatst een nieuwe blog instuurde voor Blogzinnig, reageerde schrijfcoach Marije: ‘Ohhhhh wat een schoonheid, dit blog. Hoe krijg je het toch elkaar om overal magie in te zien. Dit is echt jouw gave hoor. Zo cool.’
Lees je haar verlangen? Dus: Marije, dit blog is speciaal voor jou.
Fantasy schrijver
Je zou kunnen zeggen dat het onvermijdelijk was dat ik een fantasy-boek zou schrijven en eerlijk gezegd is dat het genre dat me vrij makkelijk afgaat. Niet vanwege de omvang van mijn fantasie, maar vooral vanwege mijn vermogen om de magie in het alledaagse te zien. Ik schreef eerder een blog over waarom epic fantasy helemaal niet ver van onze realiteit af staat. Het is een andere manier van kijken naar de wereld om je heen, en er is een kinderspel dat het op sublieme wijze illustreert. Als ik het kan, kun jij het ook. Want de vraag is: is het fantasie of is het een andere kijk op de realiteit?
Ik zie, ik zie…
Onze kinderen spelen vooral onderweg in de auto graag het klassieke spel ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Naarmate ze ouder werden, evolueerde het van objecten met kleuren naar objecten die ze konden ontwaren in hun omgeving. Ze keken naar de wolken aan de lucht en daagden elkaar uit om er vormen in te zien. Een grillige donderwolk werd een brullende leeuw, of een draak of iets anders. Hun manier van kijken maakte het niet zo ingewikkeld, omdat ze zich ervoor openstelden dat er meer te zien valt dan het blote oog kan waarnemen. Volg je me nog?
Er is een woord voor
Laten we eerlijk zijn, voor alles is inmiddels wel een woord bedacht. Zo ook voor het zien van vormen in willekeurige objecten. Het heet pareidolia en er zijn talloze voorbeelden te vinden op het internet. Het blijkt dat mensen verschillen in de mate waarin ze vormen kunnen ontwaren in wolken, bomen, licht, schaduw, enzovoorts. Ons brein zoekt naar wat het kent, we proberen de wereld om ons heen te begrijpen door te leunen op wat we al weten. Niet zo vreemd als je bedenkt dat bestaande kennis houvast biedt, dat geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.
Een wereldbekende pareidolia is die van het mannetje op de maan. Over de hele wereld keken mensen naar de nachthemel en zagen een gezicht.
Bron: astronomy.com
Toen ze het gezicht eenmaal zagen, bleek er nog meer leven te zijn op de maan. Zie jij het ook?
Bron: Wikipedia.org
De reactie die mensen vaak geven is dat ze het ook willen zien en de ander verzoeken om uit te leggen hoe ze kunnen schakelen van hun beeld naar een andere manier van kijken. Dat impliceert dat iedereen het kan en dat de meeste mensen het ook willen kunnen.
Wetenschap
In de wetenschap is pareidolia veelvuldig onderzocht en zelfs verwerkt in een bekende test, namelijk de Rorschach inktvlekkentest. Het onbewuste probeert betekenis te geven aan iets dat ogenschijnlijk geen betekenis heeft. Toch ontstaat er een vorm, een beeld en een verhaal waardoor inzicht wordt verkregen in de innerlijke belevingswereld van een persoon.
Als psycholoog ben ik wetenschappelijk opgeleid en toch wens ik dat de magie niet volledig geduid, ontrafeld en begrepen hoeft te worden. Dat we met elkaar mogen genieten van het mysterie van ons brein en hetgeen we niet objectief kunnen waarnemen. Is het erg dat de één in een wolk een veeg van een drakenstaart herkent en de ander slechts een vervagende wolk ziet? Is het erg als de één rots ziet en de ander een olifantenkop? De één ziet een kraan, de ander een iconisch figuur uit Ice Age. Wat is leuker?
Bron: lomography.com
Bron: boredpanda.com
Laten we elkaar uitnodigen om verder te kijken dan het oog in eerste instantie waarneemt. Laten we elkaar aanmoedigen om te mogen verwonderen, om de natuur meer aandacht te geven, om onze omgeving op waarde te schatten en er op speelse wijze van te genieten.
Ik zie, ik zie wat jij ook kunt zien
Laten we de titel van het spelletje aanpassen, zodat ieder zich aangemoedigd mag voelen om een extra laagje verwondering en magie over iets alledaags te leggen. Zo geven we elkaar het vertrouwen dat het niet iets unieks is, of een talent dat de een wel heeft en de ander niet. We kunnen het allemaal, het kan wel zijn dat je het bent verleerd.
De huidige coronamaatregelen hebben me wederom gebombardeerd tot thuisjuf Maaike en de wijsheid van onze kinderen is iets waar ik inspiratie uit haal. Als jij ook wilt zien wat ik zie, neem dan de woorden van onze 6-jarige Maud ter harte: ‘Van proberen kun je leren.’ Wel een kleine waarschuwing: als je het eenmaal ziet, kun je niet meer terugschakelen.
Dus: ga op een mooie dag in het gras liggen en tuur omhoog. Doe het samen met je kinderen en laat je verwonderen over hoeveel plezier je kunt beleven. Vraag ze of ze je willen helpen en kijk toe hoe ze daarin hun grootsheid omarmen.
Mijn innerlijke wereld
Ben je nu extra nieuwsgierig naar mijn innerlijke belevingswereld? Simpel: lees mijn eerste fantasy boek Insula! Het eerste hoofdstuk kun je gratis downloaden en het boek is verkrijgbaar als softcover en als e-book. Tevens gratis te lezen via Kobo!
Houd ook deze website in de gaten voor nieuwe blogs vol magie om je over te verwonderen. Wil jij ook op een andere manier naar jouw wereld kunnen kijken? Neem dan via de contactpagina contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.
NB: dit blog is tevens gepubliceerd op Blogzinnig.nl