Posted by on 2 augustus 2021

Eerlijk is eerlijk, ik doe een vreugdedans die zo swingt dat mijn heupen bijna uit de kom schieten! Ik slaak een luide kreet bij het lezen van de reactie van mijn proeflezer en heb een grijns van oor tot oor. Misschien klinkt het wat vreemd, maar als schrijfster kan ik mij heel kwetsbaar voelen. Hoewel dat de afgelopen jaren milder is geworden, ervaar ik af en toe een oude onzekerheid. De remedie: hoop.

Hampus Naeselius – Race Against Time

Kippenvel-momenten

Het eerste boek ‘Insula’ leverde prachtige recensies en reacties op. Van die kippenvel-momenten waarop ik diep in de nacht berichtjes kreeg van lezers die het boek niet konden wegleggen. Dat ze er zo in zaten dat ze in het verhaal wilden blijven en ze hun ogen met de spreekwoordelijke satéstokjes open moesten houden. Of de vele foto’s van lezers die op vakantie waren in de bergen en zich zo verbonden voelden met de natuur zoals ik die in het boek heb beschreven. Een berg was niet langer een berg. Het zou zomaar een berg met een bewustzijn kunnen zijn, zoals Bala. Een bergmeer zou weleens magische wezens kunnen herbergen die zich alleen laten zien als je je er helemaal voor openstelt. Of zoals een lezeres appte tijdens een wandeling in de Alpen: ‘Zo bijzonder, ik zie Efra hier rondlopen.’

Het Boek van Efra deel 1 – Insula

Voor wie ‘Insula’ nog niet heeft gelezen, hier de synopsis:

De Lage Wereld gaat al twee eeuwen gebukt onder een vloek die een ban heeft gelegd op de magie. Efra Kalan is zestien jaar oud als haar leven van de een op de andere dag op zijn kop staat. Zij wordt door de druïde Cu naar Insula gebracht, de enige plek die nog veilig is voor de duistere koning Amrak en zijn sinistere plannen om het gehele continent te domineren. De realiteit dringt zich steeds meer aan haar op en Efra ontdekt al snel dat zij de enige is die de vloek kan doorbreken. Om dit te kunnen doen, dient zich een profetie te voltrekken. Met iedere dag die verstrijkt, realiseert Efra zich de omvang van de prijs die zij hiervoor moet betalen. ‘Insula’ is een verhaal vol magie. Tegelijkertijd wordt de sluier tussen deze fantasy-wereld en onze eigen wereld flinterdun, doordat de dynamieken van het leven die de hoofdpersonages ontmoeten voor ieder mens herkenbaar zijn. Dit boek is het eerste deel in een fantasyserie met de titel ‘Het Boek van Efra’.

Kan ik het nog een keer?

Zoals ik al zei, vond ik het erg spannend om de eerste reacties te ontvangen op het tweede deel in de reeks. Dat heeft ermee te maken dat de schrijver en vertelster in mij nog wennen aan hun zichtbaarheid. ‘Insula’ ontstond als complete verrassing en het was voor mij de vraag of het een toevalstreffer was of dat ik nog een boek zou kunnen schrijven. Het tweede deel is grootser en daarmee ingewikkelder om te schrijven: de wereld wordt groter, de verhaallijnen gecompliceerder en er komen zowel antwoorden als nieuwe vragen. Bekende personages verlaten het toneel en maken plaats voor nieuwe.

Het overzicht van het verhaal zit in mij in de vorm van een weefgetouw: kleurrijk en met meerdere patronen en lagen. Ik schrijf op gevoel, het verhaal stroomt via mij en ik verbaas mij er regelmatig over wat er ontstaat. Het was dan ook de vraag of het eerste boek een toevalstreffer was geweest of dat ik het nog een keer zou kunnen. Het antwoord weten we inmiddels…

De magie van hoop

Het thema van dit tweede boek is hoop. Vooral de hoop die je kunt vinden in de verbinding met anderen en de verbinding met jezelf. Zelfs in het diepste duister kan een sprankeltje licht hoop doen ontwaken. In een wereld die zwart-wit lijkt, brengt hoop de benodigde kleur. Dat is de kern van dit tweede boek.

Door naar de volgende fase

De eerste reacties van de proeflezers zijn dus erg positief! Dat betekent dat ik de laatste aanpassingen ga doen en dat ik dan het binnenwerk kan gaan opmaken. De boekomslag (cover) is bijna klaar en ook de boektrailer is gereed en klaar om de wereld in te gaan. De titel van dit tweede deel maak ik binnenkort bekend met de boektrailer. Ik zet erop in om het boek dit najaar op de markt te brengen en ik kijk enorm uit naar jullie reacties. In de tussentijd zou ik zeggen: lees ‘Insula’ nog een keertje zodat je weer in het verhaal zit. En heb je het boek nog niet? Bestel het boek rechtstreeks bij mij en ontvang een gratis boekenlegger! Als je wilt, kan ik jouw exemplaar signeren.

Posted in: Blog