Posted by on 14 mei 2017

Voetjes op de trap, enthousiast gefluister, een aai over mijn haar en dan luidkeels: ‘FIJNE MOEDERDAG, MAM!’

Zo zal het ongetwijfeld gaan morgen. En ik kijk er nu al naar uit! Uiteraard naar de door mijn kinderen zelf gemaakte cadeaus en de boterham met een (veel te) dikke laag chocopasta die ik als ontbijt op bed ga krijgen. Maar ik kan mij het meeste verheugen op de blikken in de ogen van mijn kinderen: sprankelend, enthousiast, en vol genegenheid. Ze houden het nu al niet meer, de verrassingen zijn ergens in huis verstopt en vooral onze 3-jarige dochter vindt het erg moeilijk het geheim te bewaren.

Deze hele week was gehuld in een sluier van mysterie. Achter mijn rug om werd volop gefluisterd en ook de smokkelwaren gingen niet geheel aan mij voorbij. Ook toen ik van het kinderdagverblijf de vraag kreeg of ik een lege wijnfles mee wilde nemen, werd duidelijk vermeld dat het om een verrassing ging. Dus stapte ik vroeg in de ochtend met een wijnfles onder mijn arm op de fiets, dat was een schouwspel!

Het eren van moeders gaat ver terug in de tijd. Denk aan de moedercultus van de klassieke Grieken, de verering van Maria in het Christendom, het eren van de vrouw  en moeder aarde onder wiccans. Pas halverwege de 19e eeuw ontstond in Amerika Moederdag als een dag die symbool moest staan voor pacifisme en ontwapening door vrouwen. In mijn ogen voor zachtheid en compassie.

Als je bedenkt dat de oorsprong in pacifisme ligt, is het mooi de vertaalslag te maken naar het passief laten zijn van de moeder. Voor één dag. Ik kan mij voorstellen dat het aanvankelijk (begin 20e eeuw) bijzonder was als man en kinderen op Moederdag het huishouden overnamen en moeder als een Romeinse vrouw van adel op haar lauweren mocht rusten.

In onze tijd zie ik de invulling van Moederdag anders. Bij ons thuis worden de huishoudelijke taken al gedeeld en zal morgen vooral gaan om volop aandacht en quality time. Met elkaar. Het pacifisme zal ik eren door een dag niets te moeten van mijzelf. Door volop aanwezig én beschikbaar te zijn voor mijn gezin. In een tijd van continue blootstelling aan prikkels en het jongleren met een diversiteit aan rollen is dat een uitdaging. Maar uiteindelijk, naast de knutsels van mijn kinderen, het mooiste cadeau om aan elkaar te geven.

Fijne Moederdag allemaal…

Liefs,

Maaike

 

 

Posted in: Blog