Posted by on 13 mei 2024

Systemisch coachen met de magie van edelstenen

Vol verwondering kijkt ze me aan, haar ogen hebben een twinkeling en ze houdt met eerbied de edelsteen vast. Bijna alsof hij fragiel is en gekoesterd mag worden. Tussen ons in is de eindopstelling nog zichtbaar en ik kijk ernaar. Ik herbeleef de bewegingen die tijdens de opstelling ontstonden, hoe de blokkade ruimte kreeg door een hulpbron toe te voegen. En die hulpbron, die van onschatbare waarde is, houdt ze nog altijd respectvol in haar hand. 

Ze kijkt me aan en vraagt: ‘Mag ik hem houden?’ Ik glimlach en gebaar naar de opstelling en naar de edelsteen. ‘Dit is jouw hulpbron, natuurlijk mag je hem meenemen. Hij is helemaal voor jou,’ zeg ik zacht en ik voel mijn hartstreek gloeien. Dat is voor mij het signaal dat het klopt en zo ronden we de sessie af.

Systemisch coachen met edelstenen
Inmiddels coach ik jaren vanuit systemisch perspectief met familieopstellingen. Kort samengevat onderzoek je met een opstelling onbewuste patronen en dynamieken binnen het familiesysteem die van invloed zijn op jouw dagelijks leven. Het is een prachtige wijze om vraagstukken te onderzoeken en hier een beweging in te maken. Het is een manier van kijken geworden die onderdeel is van wie ik ben. Ik mijmer over hoe ik het op mijn eigen manier heb vormgegeven. Hoe het is ontstaan weet ik niet meer, maar edelstenen hebben hun weg gevonden naar de opstellingen die ik begeleid. Binnen handbereik staan altijd twee doosjes; het oude leren sieradendoosje van mijn oma met daarin alle poppetjes in verschillende formaten, vormen en kleuren. En een doosje met daarin een fraaie collectie aan prachtige edelstenen. 

Voelen, ervaren en inkopen
Vandaag bezoek ik de winkel van Diana van Dijk, Diba Mineralen in Oud-Beijerland. Diana en ik kennen elkaar al jaren van Blogzinnig en ik stem om de zoveel tijd met haar af over trommelstenen die ik wil bestellen voor de opstellingen. Dit keer rijd ik na een coachdag in Rotterdam door naar haar winkel, waar ik na sluitingstijd in alle rust mag voelen, ervaren, beleven en uiteraard inkopen. 

Rozenkwarts, bergkristal, labradoriet en amethist
Op mijn gemak loop ik de winkel rond en ik laat me leiden door mijn gevoel. Inmiddels weet ik welke edelstenen door cliënten veel worden gekozen: rozenkwarts, bergkristal, labradoriet en amethist. Ik kies zorgvuldig een aantal mooie exemplaren uit die dankzij Diana’s goede oog allemaal zuiver zijn. 

Een drakenkop!
Het mandje in mijn handen wordt als vanzelf gevuld en ik maak vervolgens nog een rondje voor mezelf. Mijn oog valt op een prachtige drakenkop van regenboogfluoriet en ik ben meteen perplex van hoe de draak resoneert met het fantasy verhaal – Het Boek van Efra – waar ik momenteel mijn derde boek over schrijf. De draak uit Diana’s winkel gaat dus mee… 

Een golden healer globe
Vervolgens kies ik een hoge lamp van seleniet uit en ga ik overstag bij het voelen van een golden healer globe die ik op advies van Diana op een lichtje plaats in mijn praktijk. Het zal je niet verbazen dat ik met een goed gevulde en vooral zware tas huiswaarts ga!

Edelstenen in opstellingen
Waar binnen systemisch coachen een solide bedding is voor het begeleiden van opstellingen neemt iedere begeleider iets unieks mee om het eigen te maken. We zijn immers allemaal verschillend. Wanneer een cliënt een andere beweging wil maken dan voorheen, kan een hulpbron daarbij ondersteunend zijn en voor een cliënt te herkennen zijn in allerlei objecten in de coachruimte. Ik bied daarnaast ook hulpbronnen aan in de vorm van een edelsteen. Bij een hulpbron kun je denken aan zelfzorg, zelfliefde, grenzen, vrijheid, spontaniteit. De cliënt voelt vaak zelf aan wat hij nodig heeft. 

De keuze is vaak zo treffend
Het blijft bijzonder om vervolgens te mogen zien hoe de cliënt daar een edelsteen voor uitkiest. Dat gaat met de grootste zorg en aandacht en de keuze is vaak zo treffend dat ik me erover blijf verwonderen. Rozenkwarts veelal voor zelfliefde en zelfzorg. Bergkristal voor stabiliteit. Labradoriet voor bescherming of speelse creativiteit. Pyriet voor daadkracht. Enzovoorts. 

Edelstenen als blokkade
Aan de andere kant kunnen de edelstenen ook symbool staan voor een blokkade. Het bijzondere is dat daarvoor bijna altijd de donkere en ruwe edelstenen worden gekozen. Een voorbeeld dat mij nog altijd ontroert is hoe een cliënte een ruwe, erg donkere amethist koos voor een blokkade en vervolgens een gepolijste en lichtere versie koos voor de hulpbron. Het verschil? Licht, ruimte en perspectief… Twee zijden van de dualiteit…

Nieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat opstellingen kunnen betekenen voor hetgeen waar jij naar wilt kijken? En hoe het is om daar edelstenen bij te betrekken? Neem gerust contact met me op via mijn website. Mag ik je een tip geven? Breng een bezoek aan de winkel van Diana, je kunt alle informatie vinden op haar site

Posted in: Blog