Posted by on 28 januari 2017

In het laatste kwartaal van 2016 concludeerde ik dat mijn personal branding qua vormgeving, kleuren, symboliek, ‘look and feel’ een update kon gebruiken. Dus begon ik aan het herontwikkelen van het concept van mijn praktijk. De bron is de verandering die het afgelopen jaar in mij is opgetreden, zowel op het gebied van persoonlijk leiderschap als vakmanschap. En daarnaast ontstond een diepgaander besef over het effect van de veranderingen in de afgelopen jaren: moederschap, eigen praktijk begonnen, opleidingen gevolgd, veel nieuwe mensen leren kennen, verhuizingen, etc. Stuk voor stuk hebben zij mij gevormd, als mens en als coach.

Mijn pallet aan vraagstukken en doelgroepen is erg breed, dus wat is hetgeen dat alles met elkaar verbindt? Het wordt steeds duidelijker dat de essentie in mijn manier van coachen bestaat uit het ervaren van en omgaan met veranderingen. Veranderingen komen en gaan, zijn onderdeel van het leven. Soms van binnenuit ontstaan, soms ligt de bron buiten ons. De verandering kan van invloed zijn op werk, relaties of gezondheid. De verandering kan abrupt ontstaan en als een voldongen feit ons leven binnen dringen. Maar vaak is de verandering geleidelijk, en is het lastig de bron te benoemen als het effect na enige tijd zichtbaar en voelbaar wordt.

Mijmer eens over het volgende: welke verandering is het afgelopen jaar op jouw pad gekomen? Hoe ben je hiermee omgegaan? Wat heeft het jou gebracht of misschien gekost?

Op het moment dat de emotie en behoefte aan grip op de situatie hoogtij vieren, ontstaat de coachingsvraag. Men vindt het moeilijk de bron te benoemen, wijt de ontstane scheefgroei in de situatie aan zijn eigen kunnen en kwaliteiten, probeert krampachtig grip te krijgen op iets dat niet te beïnvloeden is, legt de oorzaak volledig buiten zichzelf en verwacht dat daar ook de oplossing ontstaat, etc. Er is geen goed of fout in het omgaan met, maar er is wel degelijk een verschil tussen effectief en minder effectief gedrag.

Mijn manier van benaderen is gebaseerd op het volgende:

Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen

Geef mij de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen

En geef mij de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.

– Franciscus van Assisi

De veranderingen die op jouw pad komen, vormen je en hebben invloed op hoe jouw leven eruit ziet. In mijn praktijk zie ik dat cliënten iedere 5-7 jaar stil willen of moeten staan bij het effect van tussentijdse veranderingen op hoe zij in het hier en nu in het leven staan. En voelen zij de behoefte om keuzes te maken, maar is de vraag wat leidend mag zijn in het proces van beslissen. Want de energie gaat vaak naar het willen verkrijgen van grip op iets dat zij niet kunnen veranderen, waarbij hetgeen dat zij wél kunnen beïnvloeden onzichtbaar of vermeden wordt. En dus ontstaat er een loopbaanvraag of een behoefte aan zelfexploratie.

In mijn nieuwe look and feel heb ik dit terug laten komen in afbeeldingen van de vier jaargetijden. Want zoals in het leven de ene verandering overgaat in de volgende, gaat ook de zomer over in de winter met transitiefasen die wij herfst en lente noemen. En hoezeer wij op hete zomerdagen collectief kunnen verlangen naar kou en op ijzige winterdagen kunnen verlangen naar warmte, we hebben het te doen met wat er op dat moment is. De keuze is dus aan jou: verzet jij je tegen de situatie zoals hij is, of onderzoek je vanuit het moment objectief waar jouw invloed wél ligt en geniet je van het heden? En kun je meer vanuit vertrouwen veranderingen aangaan…

lente1lente2herfst2winter3

Posted in: Nieuws