Posted by on 3 maart 2024

De magie van een enkele wens

Het donker omhult ons, zo ook de stilte van de nacht. De kussens onder ons zijn zacht en comfortabel, de dekens die we voor de zekerheid over ons heen hebben gelegd voelen warm en troostend. ‘Kijk!’ roept onze dochter. ‘Ik zie er één!’ Ze wijst naar de nachthemel en we kijken allemaal. Warempel, een vallende ster. Het is diep in de nacht en we liggen met z’n vieren op de loungeset naar de nachthemel te turen. Om de zoveel tijd zien we een bolletje licht overvliegen. Ook al weten we dat het stukjes meteoor zijn, dan nog is de magie tastbaar. Voelbaar. ‘Mag ik een wens doen?’ vraagt ze. Ik voel haar hand in de mijne glippen en knijp er zachtjes in. ‘Zeker, lieverd,’ zeg ik. Ik kijk naar haar en zie hoe ze geconcentreerd naar boven kijkt en op haar onderlip bijt. Ik ken die gezichtsuitdrukking, er komt geheid een vraag. Die laat inderdaad niet lang op zich wachten: ‘Moet het een wens voor mezelf zijn of mag het ook voor iemand anders?’ Mijn hart begint te gloeien en ik fluister met ontroering in mijn stem: ‘Het mag allebei, volg je hart…’ Zo liggen we nog een tijdje, wensen uitend vanuit een hartsverlangen voor onszelf en voor de mensen die ons dierbaar zijn.

Martin Biesecke – Wish upon a shooting star

Vallende sterren

Eén van mijn meest dierbare herinneringen aan onze plek hier in Zeeland is wel de eerste keer dat we de Perseïden meteoren waarnamen. Het is een hele mond vol, maar het is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij, als we geluk hebben, de zomernacht helder genoeg is om een meteoren-zwerm te kunnen waarnemen. In de volksmond ook wel vallende sterren genoemd.

Ruimte maken voor hartsverlangen

Wanneer heb jij voor het laatst een wens gedaan? Kun je het je herinneren? Misschien was het op je verjaardag, met de jaarwisseling, bij het zien van een vallende ster, het oplaten van een wensballon of wellicht trof je een magisch beladen plek. Het kan ook zijn dat je op vakantie een wensput tegenkwam en het niet kon laten om met de waarde van een enkel muntje jouw wens toe te vertrouwen aan de diepte. Door de tijd heen hebben mensen overal ter wereld plekken gecreëerd die bedoeld zijn om een moment van bezinning aan jezelf cadeau te doen, je hartsverlangen op te zoeken, deze om te zetten in een wens en die vervolgens over te laten aan de magie van de plek.

Laat het maar over aan de Grieken

De Oude Grieken bakten kleine, ronde taarten waarvan de vorm symbool stond voor de maan. Ze plaatsten er een brandend kaarsje op, om de godin Artemis te eren. De rook van het uitgeblazen kaarsje zou zijn weg naar haar vinden en de gebeden van de Grieken meenemen. Dit is de bron voor de traditie die in onze tijd in de meeste gezinnen vertrouwd is bij iedere verjaardag, zeker die van kinderen. Kaarsjes op de taart en bij het uitblazen mag de jarige een wens doen. Zou dat inherent betekenen dat we per levensjaar een wens mogen doen?

Bewust wensen vanuit het hart: metta-meditatie

Heartfulness-beoefening kent een traditionele vorm van wens-meditatie die ik graag met jullie deel. Het kan een verrijkende ervaring zijn om te wensen vanuit liefdevolle vriendelijkheid (metta). Deze vriendelijkheid richt je allereerst op jezelf, waarbij je jezelf 4 traditionele wensen mag gunnen:

Moge ik gelukkig zijn

Moge ik gezond zijn

Moge ik veilig zijn

Moge ik beschermd zijn

De kracht van een metta is dat je deze wensen vervolgens vanuit je hart gunt aan iemand die je zeer dierbaar is. Vervolgens aan iemand van wie je weet dat die het moeilijk heeft en wat extra steun kan gebruiken. Je maakt daarna met een diepe ademhaling de cirkel van liefdevolle vriendelijkheid steeds groter: je gezin, inwoners van je dorp of stad, alle Nederlanders, alle inwoners van Europa en vervolgens kun je de metta met behulp van gedachtenkracht aan alle levende wezens op aarde gunnen. Misschien is er een groep mensen of dieren op aarde die daarbij specifiek in je aandacht mag zijn, denk aan hen die leven in oorlogsgebieden of die slachtoffer zijn geworden van natuurrampen. Je breidt de cirkel van liefdevolle vriendelijkheid steeds verder uit, zorgdragend voor al wat is. Daarbij bewust ruimte makend om zowel te mogen ontvangen als geven.

44 wensen?

Begin maart mag ik vierenveertig kaarsjes uitblazen. De metta resoneert al een tijdje, omdat ik meerdere mensen in mijn directe omgeving heb die wensen vanuit liefdevolle vriendelijkheid kunnen gebruiken. Er is zoveel aan de hand in de wereld, misschien herken je het gevoel van onmacht? Een metta kan ook daarbij ondersteunend zijn. Zowel voor jezelf als voor anderen. Eerlijk is eerlijk: wie is er niet bij gebaat? Hoe mooi is het om een wens uit te spreken ten gunste van iemands veiligheid, gezondheid, geluk of het geschenk om in (innerlijke) vrede te mogen leven. Hebben we een vallende ster, verjaardag of wensput nodig om er ruimte voor te maken? Voor onszelf èn voor de ander?

Dit jaar zal ik op mijn verjaardag bewust ruimte maken voor een metta meditatie en ik nodig jullie uit dit ook te doen. Via deze link kun je de meditatie zelf doen en ervaren hoe het is om wensen uit te dragen aan jezelf en aan een alsmaar groter wordende cirkel van aandacht en betrokkenheid. Net zolang totdat je jezelf en alle levende wezens op aarde en daarbuiten omarmt met het mooiste cadeau dat je kunt geven en krijgen: liefde. Tot de sterren en daar ver voorbij.

Dus…

Mogen wij gelukkig zijn, mogen wij gezond zijn, mogen wij veilig zijn. Mogen wij beschermd zijn…

Meer weten?

Heartfulness is minder bekend dan haar broer Mindfulness. Het is de liefdevolle aandacht voor jezelf en voor de ander die centraal staat en meer ruimte mag krijgen in je leven. Heb je het gevoel dat zelfzorg en zelfliefde wat aandacht mogen krijgen? Ben je iemand die vooral zorgdraagt voor anderen en zichzelf daarbij passeert? Neem gerust contact met mij op om samen te bespreken hoe ik jou daarbij kan ondersteunen. Wees welkom.

Wil je deze mijmering liever beluisteren? Dat kan hier.

NB: deze mijmering is tevens geplaatst op Blogzinnig

Posted in: Blog